Creatief project 2: Sandro Bottecelli

Nu we niet naar musea kunnen en we toch van kunst willen genieten. Deze week een tekenopdracht geïnspireerd op Sandro Botticelli, een Florentijnse kunstschilder uit de vroege renaissance van de vijftiende eeuw.

De Geboorte van Venus van Sandro Botticelli is een van de belangrijkste schilderijen uit de Italiaanse Renaissance. Een symbool voor het keerpunt in de schilderkunst. Wat zie je? En wat maakt dit schilderij zo bijzonder?

Venus

Op het schilderij zie je Venus, de Romeinse godin van de liefde en de schoonheid. Ze was een van de twaalf Olympische goden, maar behoorde ongetwijfeld tot een van de populairste. Zo zou ze de moeder zijn van Aeneas, de legendarische voorvader van de Romeinen.

Venus van Botticeli

Over Venus bestaan dan ook tal van mythes, waaronder die van haar geboorte. Volgens de Romeins dichter Homerus was Venus de dochter van de god Jupiter en de godin Dione. Ze zou zijn geboren uit het schuim van de zee rondom Cyprus als het mooiste wezen ooit.

Die schoonheid en het licht erotische karakter van Venus maakte haar tot een geliefd onderwerp voor Griekse en Romeinse schilders en beeldhouwers (zoals deze Capitolijnse Venus). Toch hebben we het het hier over een schilderij uit de 15e eeuw. En dat maakt het schilderij van Botticelli onder andere zó bijzonder.

Wat zie je?

Rechtsboven vind je de god Zephyr, die samen met zijn minnares nimf Aura Venus aan land blaast. Aan de rechterkant wacht een van de Horae, godinnen van de seizoenen, met een laken op haar om haar te bedekken. De bloemetjes op het kleed verraden dat het gaat om de godin van de lente. Weer een verwijzing naar de vruchtbaarheid: de lente is immers het seizoen van de vruchtbaarheid.

Als we kijken naar Venus vallen ook een paar dingen op. Kijk bijvoorbeeld eens naar de houding van Venus. Deze houding wordt contraposto genoemd. Ze staat stil, maar lijkt tegelijkertijd toch te bewegen. Dat effect ontstaat doordat er een tegengestelde kanteling van de heupen ten opzichte van de schouders. Dat effect werd veel gebruikt in de oudheid, maar werd geperfectioneerd in de Italiaanse renaissance (kijk maar eens naar de David van Michelangelo).

Ook opvallend is de schelp, waarop Venus staat, want volgens de legende zou de godin uit zeeschuim geboren worden. Een schelp stond in de oudheid symbool voor het vrouwelijk geslachtsorgaan en voor de voortplanting. Waarschijnlijk wilde Botticelli dit opnieuw extra benadrukken door het tekenen van zo’n grote schelp. Symboliek was tenslotte uiterst belangrijk.

Wil je dit schilderij graag eens met eigen ogen bekijken? Het doek hangt nog altijd in Florence, in het welbekende Uffizi museum! Ooit opgericht door de rijke Medici.

Lees het hele artikel over ‘De geboorte van Venus’ op: Geboorte van Venus (Falo’s Italiaanse School)

Wat heb je nodig

  • Pastelpapier
  • Pastelkrijt / pastelpotloden / Panpastel
  • Materialen om pastel mee te blenden
  • Fixatie

Voorbereiding

Raak geïnspireerd door het kunstwerk ‘De geboorte van Venus’ van Sandro Botticelli

Aan de slag

Maak jouw eigen versie van dit kunstwerk in pastel.

Veel plezier!