Een super toffe techniek, acrylic pouring ook wel acryl gieten

Giettechnieken met vloeibare acrylverf. Hier was ik al mee aan het experimenteren om te kijken of ik hier kunstwerken mee kan maken voor een mogelijke expositie. Dit naast werken met alcohol inkt. Ook een soort vloeibare ‘giet’ techniek maar dan met inkt.

Om meer over het acryl gieten te weten te komen heb ik begin maart 2019 een super leuke workshop gevolgd bij de Kunststudio in Blaricum gegeven door Merel Feenstra.

Hierbij zijn we eerst aan de slag gegaan met de recepturen voor een goed gietmengsel. En daarna hebben we met de verschillende giettechnieken geoefend.

De technieken waar we in de workshop mee geoefend hebben waren de:

Rechtstreeks vanuit de verschillende bekertjes op het canvas gieten; hiervoor maak je in verschillende bekertjes een goed gietmengsel voor de titaanwitte grondlaag en de gewenste kleuren. Je begint eerste met het gieten van de witte grondlaag om vervolgens de verschillende kleuren om en om op het canvas te gieten. Dit doe je tot je het gewenste resultaat bereikt hebt.

Dirty pour; hierbij doe je verschillende kleuren gietmengsels eerst om de beurt in dezelfde beker om vanuit een beker aan te brengen op je canvas.

Flip cup; hierbij leg je het canvas op zijn kop op het bekertje met het gietmengsel en draait dit in zijn geheel om. Even wachten en til dan je bekertje op en kijk wat er gebeurd.

Tijdens het gieten ontstaan er cellen in de verf. Door met een gasbrandertje te werken kun je de vorming van cellen versnellen. Dit doe je door de nog natte laag voorzichtig te verhitten. Hierdoor komen eventuele luchtbelletjes of siliconen sneller naar boven.